WolvegaStation Wolvega is het spoorwegstation van het Friese Wolvega (gemeente Weststellingwerf) aan de spoorlijn Zwolle Leeuwarden bij km. 127.135.
Het stationsgebouw, ontworpen door de architect K.H. van Brederode, werd gebouwd in 1865. Het behoorde tot SS vierde klasse en werd geopend op 15 januari 1868. In 1992 is het gebouw gerestaureerd.

Een bijzonderheid was dat er een tweetal S bochten waren om spoor 2 en 3 als hoofdspoor te gebruiken i.p.v. spoor 1. Naast de hoofdsporen was er een losweg en een spooraansluiting van Frico.


Het stationsgebouw te Wolvega in noordelijke richting d.d. 1 oktober 1977.
(Foto: W. Vos)


    

Het emplacement in zuidelijke richting (links) en in noordelijke richting (rechts) d.d. 1 oktober 1977.
(Foto's: W. Vos)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsel: De beveiliging van het station Wolvega bestond uit de posten T, I en II. In deze posten waren Siemens & Halske handelinrichtingen geplaatst.
Voor een uitleg over de werking van de geplaatste toestellen klik hier.De emplacementstekening van Wolvega.
Post T
Het bloktoestel van post T d.d. 2 april 1977.
(Foto: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel in post T.Post T is de centrale post in het stationsgebouw. Een post zonder handels met alleen een blokkast. Via post T werden de opdrachten voor vertrekkende treinen gegeven en toestemmingen voor binnenkomende treinen.
Deze post was uitschakelbaar d.m.v. de sleutelkastjes op het bloktoestel. Daarover meer onderaan de pagina. Verder was post T een standaard treindienstleiderspost. Wel waren er meer wekkers en specifiek voor een opdracht.Post I
Het bloktoestel in post I d.d. 2 april 1977.
(Foto: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel in post I.Post I was een vrij standaard nevenpost. Enkele dingen vielen hier toch op. Een blokknopsper wordt hier als venster in de blokkast weergegeven in plaats van boven het betreffende venster. (veld 14). De koppeling van drie vensters in de velden 12 t/m 14 komt niet vaak voor. Dit omdat het best zwaar kan gaan om meerdere vensters tegelijk te bedienen.
De overweg naast de post werd bediend d.m.v. drukknoppen op de standaard wijze voor het bedienen van een EBO. Na het sluiten werd de overweg vergrendeld omdat deze in de beveiliging zat. Door op de blokkast de wekknop "Ovw gesl. naar Swk" of "Ovw gesl. van Swk" te drukken werd de overweg vergrendeld. De groene lamp gaf aan dat de overweg dicht en vergrendeld was.
Wat ontbreekt op post I was de controlemelder voor het voorsein Cv3.


Post II
Het bloktoestel in post II d.d. 2 april 1977.
(Foto: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel en het stelknoptoestel voor de overweg in post II.Post II was vrijweg gelijk qua indeling en functioneren als post I.
Er waren echter twee verschillen.
De blokknopsper was aanwezig als bovenvenster en de overweg naast de post werd bediend d.m.v. het stelknoptoestel. Na het sluiten werd de overweg vergrendeld omdat deze in de beveiliging zat. Door op de blokkast de wekknop "Ovw gesl. naar Hr" of "Ovw gesl. van Hr" te drukken werd de overweg vergrendeld. De groene lamp gaf aan dat de overweg dicht en vergrendeld was.
Wat, net als op post I, ontbreekt op post II was de controlemelder voor sein Bv3.

In- en uitschakelen van post T.


In de daluren was het niet nodig om op de volledige bezetting te draaien. Men kon daarom post T uitschakelen. Dit klinkt raar maar vanwege de overwegen konden de posten I en II niet uitgeschakeld worden. Na de uitschakeling van post T was het niet meer mogelijk om op spoor I een trein binnen te nemen evenals op de rangeersporen te komen. De beide posten I en II werden dan blokposten. Zij konden dan alleen nog maar de seinen en overweg bedienen. De wissels lagen vast.

De uitschakeling ging als volgt:
  1. Post T legt de krukjes om in de velden 3, 5R en 8, 10R en geeft aan zowel post I als post II de aankomstvensters 4 en 9 en vertrekvensters 5 en 10.
    Op de post I komt vrij venster 5 en 11 en op post II venster 5 en 11.
  2. Post T draait de beide sleutels in de sleutelkastjes op het toestel om. Post T is uitgeschakeld.
  3. De beide posten I en II werken nu als gezamelijke blokstation zonder wissels. De aankomst en vertrekvensters worden niet gebruikt alleen de blokvensters Ontblok .., Voorbijgang .. en Blok ...
De inschakeling ging als volgt:
  1. Post T draaide de sleutels terug in de sleutelkastjes op het toestel.
  2. Achter de eerst volgende trein uit beide richtingen gaven post I en II de vertrekvensters en aankomstvensters terug volgens de normale procedure.
  3. Post T is ingeschakeld.
Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 768 kB).

Met ingang van 10 april 1984 is de klassieke beveiliging te Wolvega vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Zwolle.

Voor een beschrijving van de blokpost Peperga klik hier.
Voor een beschrijving van het station Steenwijk klik hier.
Voor een beschrijving van het station Heerenveen klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen