TielHet station Tiel is gelegen aan de enkelsporige spoorlijn Geldermalsen - Arnhem / Nijmegen bij km. 32.801.

    

Het emplacement van Tiel in oostelijke richting d.d. 7 juni 1975 (links) (Foto: W. Vos) en d.d. 26 december 1964 (rechts). (Foto: J.G.C. van de Meene)


    

Het westelijke gedeelte van het emplacement met het inrijbordes zijde Wadenoijen d.d. 3 april 1972.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)


    

Het emplacement in westelijke richting (links) en in oostelijke richting (rechts) d.d. 7 juni 1975.
(Foto's: W. Vos)


Gebruikte afkortingen Blokstelsels In post T was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Tiel.Post T


    

Het bloktoestel van Tiel.
(Foto's: W. Vos)Tekening van het bedieningstoestel in post T (links) en het bloktoestel bij de aansluiting Industrieterrein (rechts).De relaiskast bij wissel 16 d.d. 26 december 1964.
(Foto: J.G.C. van de Meene)Tekening van het bedieningstoestel in de relaiskast bij wissel 16.Een bijzonderheid aan Tiel was de aansluiting op de vrije baan van het Industrieterrein. Deze was beveiligd met een afgesloten handwissel (a) en een ontspoortong (OTa ). Beide waren opgenomen in een sleutelrelaiskastje op het toestel (Ba Ota ) en een bloktoestel ter plaatse waarbij het venster in veld 16 moest worden bediend om de sleutel te krijgen van de aansluiting. Bij de aansluiting moest, als de trein op de aansluiting stond en de ontspoortong en wissel weer normaal lagen, de sleutel terplaatse in het toestel worden gestopt en het venster terug aan post T worden gegeven. Hierdoor werd het venster in veld 16 weer rood en kon er weer een treinverkeer plaatsvinden tussen Kesteren en Tiel.

Voorts was er nog een stopontspoorblok met een afgesloten handwissel (H5 / St5 ). Het slot bestond uit een slot met dubbele sleutel. Eerst het stopontspoorblok verwijderen en met de sleutel die vrij komt het wissel omleggen.

Verder was er nog wissel 16. Om deze te bedienen moest het venster in veld 9 worden gegeven aan een relaiskast waarbij dan de sleutel vrij kwam om het wissel te ontgrendelen. De handeling tot vergrendelen gebeurde op de omgekeerde manier. Door deze twee beveiligingen waren de rangeersporen beveiligd tegen de hoofdsporen.

De reden dat de seinen A, B en D elektrisch werden bediend had te maken met de AHOB. Vanwege de aankondiging ging de overweg dicht bij het omleggen van het krukje, na het gesloten zijn van de AHOB kwamen één van deze seinen uit de stand stop. Uiteraard kwam dit sein weer in de stand stop na het passeren van de overweg zodat de overweg weer automatisch open ging.
Het gebruik van een AHOB bij klassieke beveiliging kwam niet vaak voor. Meestal werd dan een MBO of EBO gebruikt. (Mechanisch bediende of Elektrisch Bediende Overweg met over de hele weg sluitende overwegbomen.) De AHOB was ook voorzien van een stop-doorschakeling. Het doorgaande spoor was spoor II. Wanneer men een rijweg over spoor II wilde instellen voor een doorrijdende trein kon men met de wekknop "v. Wnn op sp. II" aangeven dat dit een voorbijrijdende trein was. In dit geval zal de aankondiging van de overweg ingeschakeld worden. Ook komt bij een rijweg naar Kesteren sein B1-3 direct uit de stand stop en gaat de overweg dicht op de aankondiging en niet na het omleggen van het krukje voor sein B1-3.
Verder is nog te zien dat er een gemeenschappelijk uitrijsein aan elke zijde stond. Best opvallend aangezien er voor elk spoor een eigen inrijsein aan elke zijde is. (bordessein).

Met ingang van 16 juni 1983 is de klassieke beveiliging vervallen in verband met de indienststelling van de V-CVL beveiliging bediend vanuit de VL-post te Utrecht.

Voor een beschrijving van het station Kesteren Rhenen klik hier.
Voor een beschrijving van het station Echteld klik hier.
Voor een beschrijving van het station Wadenoijen klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen