Tegelen
Station Tegelen is het spoorwegstation van Tegelen aan de spoorlijn Roermond - Venlo bij km. 65.080. Het huidige stationsgebouw stamt uit 1997 van de architect Theo Fikkers en is het eerste station op de huidige plaats. Daarvoor hebben er enkele honderden meters verder naar het noorden diverse standaardtypen stations gestaan (type SS 5e klasse en type Beilen) en hebben er enkele verbouwingen plaatsgevonden.


Station Tegelen d.d. 10 september 1959. (Foto J.G.C. van de Meene)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van de Alkmaarse Handelinrichting in post T klik hier.

Tot 10 november 1974De emplacementstekening van Tegelen.
Post T


De situatie van Tegelen is vrij standaard ingericht. Buiten stond een windwerk voor de overweg. Binnen hingen aan de muur twee blokkasten voor de blokvensters en stond de Alkmaarse Handelinrichting voor de inrijseinen en belangrijke wissels, dit laatste kwam niet vaak voor. Meestal stond de handelinrichting buiten. Voor de voorbijgangsvensters was een aparte blokkast. De blok- en enkelspoorvensters zaten in de blokkast boven de semafoorinrichting.
Voor het instellen van een rijweg naar Venlo volgde men de normale procedure enige uitzondering was de sleutel van wissel 17 en stop-ontspoorblok 17 . Bij vertrek moest de sleutel in de semafoorinrichting steken en bij aankomst in de Alkmaarse Handelinrichting.
Het instellen van rijwegen naar Belfeld ging als volgt. Eerst volgde de vensterwisseling volgens de procedure blokstelsel A en het instellen van de wisselstraat. Daarna sloot T de overwegbomen met een windwerk op het perron. Er kwam dan een sleutel uit het windwerk vrij waarmee T naar de semafoorinrichting ging. Daar stak T de sleutel in waarna T het uitrijsein B1-3 kon bedienen. Achter de trein gebeurde het afbreken van de rijweg in omgekeerde volgorde.

         

De bedieningstoestellen van Tegelen.
links: De Alkmaarse Handelinrichting. midden: De blokkast met de voorbijgangsvensters. rechts: De Semafoorinrichting met blokkast.
(Foto's J.G.C. van de Meene)
Tekeningen van de bedieningstoestellen.
links: De Alkmaarse Handelinrichting. midden: De blokkast met de voorbijgangsvensters. rechts: De Semafoorinrichting met blokkast en het windwerk voor de overweg.Vanaf 11 november 1974


Met ingang van 11 november 1974 is in post T een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst en is het emplacement aangepast.
Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel in post T klik hier.


De emplacementstekening van Tegelen na 11 november 1974.
Post T


    

Het "nieuwe" bloktoestel van Tegelen (links) en een detail van het windwerk voor de overweg (rechts) . (Foto's J.G.C. van de Meene)
Tekening van het bedieningstoestel type Siemens & Halske en het windwerk voor de overweg.Tegelen had drie hoofdsporen en een rangeerspoor. Spoor 4, het rangeerspoor, was aan beide zijden voorzien van een stop-ontspoorblok. Wilde men het spoor op- of afrijden, dan moest het grendel van het betreffende stop-ontspoorblok en handwissel worden verwijderd (handel op toestel). Wat betreft de treindienst was dit een vrij eenvoudige post. De wissels waren voorzien van draadsperren. Grendels waren niet nodig op de centraal bediende wissels, omdat de wissels alleen vergrendeld moesten worden bij binnenkomst van een trein. Hier voldoen dan draadsperren uitstekend. De draadsperren werden in dit geval bediend samen met de inrijseinen (stonden met een draad in serie met het inrijsein). Ook was er aan elke zijde maar één uitrijsein.
Aan de zijde Reuver was een overweg welke door middel van een spermagneet was gekoppeld aan het toestel. Wilde men een krukje van een rijweg van of naar Reuver omleggen, had men de knop ‘spermagneet overweg’ nodig. Uiteraard moest hiervoor de overweg gesloten zijn.
Bij dit baanvak was het kloksein nog in gebruik. Hiervoor was een aparte knop op het toestel geplaatst. Een kloksein werd ook gebruikt voor het waarschuwen van overwegposten langs de vrije baan.

Met ingang 6 juli 1983 is de klassieke beveiliging te Tegelen vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Venlo.

Voor een beschrijving van het station Reuver klik hier.
Voor een beschrijving van het station Belfeld klik hier.
Voor een beschrijving van het station Venlo klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen