Blokpost SeppeDe blokpost Seppe lag aan de spoorlijn Roosendaal - Breda bij km. 7.109 en werd voor het reizigersvervoer geopend op 10 augustus 1854.
Behoudens een tijdelijke sluiting vanaf 20 oktober 1854 tot 21 mei 1855 bleef de halte tot 15 mei 1938 onafgebroken in dienst.
Als 'haltegebouw' deed wachterswoning 48 dienst.
Vanaf 1884 lagen aan weerszijden van de overweg aarden perrons van 75 meter lengte.

      

Het voormalige haltegebouw gezien in westelijke richting met op de voorgrond de overweg in de Oudenbosche Straatweg (links)
en het baanvak Etten = Leur - Roosendaal met het wissel 1 van het zijspoor naar de los- en laadplaats gezien in westelijke richting (rechts) d.d. 16 augustus 1963.
(Foto's: R. Ankersmit)De spooraansluiting naar het Industrieterrein Etten en de overweg in de Midden Donk gezien in oostelijke richting d.d. 13 juli 1963.
(Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels:

De situatietekening bij de blokpost Seppe.

Het handwissel 1 was beveiligd met een trekdraadsluiting T1/St1; de sleutel kon uit deze trekdraadsluiting worden genomen als het bloksein A in de stand "stop" was gebracht.
Als deze sleutel uit de trekdraadsluiting was genomen dan kon het bloksein A niet worden bediend.


De trekdraadsluiting bij het handwissel 1 d.d. 20 juli 1965.
(Foto: J.G.C. van de Meene)


Post T

In de blokpost was een semafoorwinder (krukinrichting) en een losse blokkast geplaatst; voor een uitleg over de werking van de semafoorwinder (krukinrichting) klik hier en voor een uitleg over de werking van de blokkast klik hier.

      

De semafoorwinder (krukinrichting) (links) en de losse blokkast (rechts) in de blokpost d.d. 20 juli 1965.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)Tekening van de semafoorwinder (krukinrichting) en de losse blokkast in de blokpost.


Bediening

Voor treinen naar Breda moet de sleutel T.1/St1 in het slot van de trekdraadsluiting nabij de post aanwezig zijn en moet de commutator in de normale stand (links omhoog) staan.
Op het perron bij de post worden de overwegbomen van de overweg "Oudenbosche Straatweg" d.m.v. een windwerk bediend.

Bediening spooraansluitingen Met ingang van 10 september 1972 zijn het spoor 3, het wissel 1, het stop-ontspoorblok St1 en de trekdraadsluiting opgebroken.


De situatietekening bij de blokpost Seppe na de wijzigingen d.d. 10 september.

De blokpost Seppe is met ingang van 26 november 1972 vervallen i.v.m. de indienststelling van het automatische blokstelsel op het baanvak Breda - Roosendaal.

Voor een beschrijving van de klassieke beveiliging van het station Roosendaal klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Etten = Leur klik hier.

Meer informatie over de blokpost Seppe is te vinden op de uitgebreide website van Marius Broos; klik hier om deze website te bekijken.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen