Blokpost OpheusdenHet station Opheusden ligt aan de Betuwelijn in Opheusden (gemeente Neder-Betuwe) bij km. 17.017.
Op 1 november 1882 werd de halte bij wachtpost 16 geopend met de naam Dalwagenstraat. Nadat de halte na ongeveer tien jaar werd gesloten, werd de halte in 1898 heropend met de huidige naam Opheusden. De eerste jaren werd de halte Opheusden alleen gebruikt voor markttreinen op maandag, maar vanaf 1900 werd de halte dagelijks bediend.
Het station is een eenvoudige halte met een eenvoudige schuilgelegenheid op beide perrons. De perrons liggen, in bajonetligging aan weerszijden van de Dalwagenseweg, één van de twee belangrijkste toegangen tot het dorp. Aan de westzijde van het station kruist de spoorlijn het riviertje de Linge.
Blokpost Opheusden was een standaard blokpost/overwegpost combinatie. Twee blokseinen met bijbehorende voorseinen en een overweg. De handelinrichting was geplaatst in het haltegebouw.

    

De sporen richting Kesteren = Rhenen (links) en Hemmen = Dodewaard (rechts) d.d 7 juni 1975.
(Foto's: W. Vos)
De situatietekening bij de blokpost Opheusden.


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de blokpost was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.

Post TDe handelinrichting in de blokpost d.d. 7 juni 1975.
(Foto: W. Vos)
Tekening van de handelinrichting in de blokpost.
De blokpost Opheusden had de kleinste versie van een toestel met blokstelsel III die er mogelijk was. In plaats van 6 vensters naast elkaar zaten er hier vanwege de ruimte er boven de ontblokvensters de voorbijgangsvensters. Dit was mogelijk omdat ze altijd mechanisch gekoppeld waren. Boven de blokvensters zaten de blokknopsperren om aan te geven dat de trein voorbij gereden was en vroegtijdig blokken niet mogelijk was.

Met ingang van 17 juni 1983 is de blokpost vervallen.

Voor een beschrijving van het station Kesteren - Rhenen klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Hemmen - Dodewaard klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen