Lichtenvoorde = Groenlo
Station Lichtenvoorde = Groenlo is een spoorwegstation, gelegen tussen Groenlo en Lichtenvoorde in het dorp Lievelde aan de spoorlijn Zutphen - Winterswijk bij km. 33.945.
Het station werd geopend op 24 juni 1878. Zowel Groenlo als Lichtenvoorde hebben getracht het station te verkrijgen. Beide plaatsen grepen echter naast een treinstation bij de eigen kern. De spoorlijn is van Ruurlo naar Winterswijk via de kortste route aangelegd, met een station bij Lievelde tussen Lichtenvoorde en Groenlo in. Met de tram van de Stoomtramweg-Maatschappij Lichtenvoorde-Groenlo kreeg Groenlo in 1883 een spoorverbinding met het station in Lievelde. In 1907 werd het station hernoemd naar Station Lichtenvoorde, omdat de naam verwarring gaf met Station Groenlo. Door de verwarring kwam het voor dat goederen op de verkeerde plaats werden bezorgd. Later is deze naamsverandering teruggedraaid. In 1908 werd ook Lichtenvoorde met de tram van de Geldersch-Westfaalsche Stoomtram Maatschappij met het station verbonden.
Het stationsgebouw is gesloopt in 1990; sindsdien is hier geen stationsgebouw meer.Het stationsgebouw met het emplacement in zuid-oostelijke richting d.d. 6 maart 1976.
(Foto: W. Vos)      

Het emplacement in zuid-oostelijke richting (links) en in noord-westelijke richting (rechts) d.d. 6 maart 1976.
(Foto's W. Vos)Kruising van de trein 7852 richting Ruurlo (links) en trein 7853 richting Winterswijk (rechts) d.d. 6 maart 1976.
(Foto: W. Vos)Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een HSM handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.De emplacementstekening van Lichtenvoorde = Groenlo.


      

Het interieur van post T d.d. 6 maart 1976.
(Foto's: W. Vos)
Tekening van het bedieningstoestel in post T.


Alle bedieningshandelingen staan hier beschreven.(bestandsgrootte 262 kB).

Zoals uit de foto's en de tekening blijkt was het toestel symetrisch opgebouwd.
De twee wissels waren voorzien van wisselsperren waarmee wordt gecontroleerd of de wissels geheel in de eindstand liggen.
Deze sperren waren aangebracht in de trekdraden van het inrijsein; de inrijseinen konden alleen op voorbijrijden worden gesteld als de wissels in de eindstand lagen.

Met ingang van 18 oktober 1979 is de klassieke beveiliging vervallen en is dit station voorzien van een TPRB beveiliging.
Met ingang van 20 oktober 2014 is de TPRB beveiliging vervangen door VPI-sturing vanuit Arnhem.

Voor een beschrijving van het station Ruurlo klik hier.
Voor een beschrijving van het station Winterswijk klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen