LunterenHet station Lunteren ligt aan de spoorlijn Ede - Wageningen Barneveld - Voorthuizen bij km. 21.928.
Het station is één van de twee kruisingsmogelijkheden op het enkelsporige deel van de Valleilijn. De andere kruisingsmogelijkheid is station Barneveld Dorp.
Het station werd geopend op 1 mei 1902.


Het stationsgebouw.
(bron: www.stationsweb.nl)


    

De perrons en de sporen in noordelijke richting met de binnenkomende reizigerstrein 1423 (Amersfoort - Ede-Wageningen - Arnhem - Deventer) bestaande uit de treinstellen NS ElD3 404 en NS ElD2 307 (links)
en de aankomst van buurtgoederentrein 6950 (Ede-Wageningen - Lunteren), met locomotief NS 2411 (rechts) d.d. 22 september 1956.
(Foto's: R. Ankersmit)


    

Het treinstel ElD3 402 als trein 1426 Ede-Wageningen Amersfoort langs het perron d.d. 19 maart 1960 (links) en het emplacement in noordelijke richting d.d. 23 december 1959 (rechts).
(Foto's: J.G.C. van de Meene)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In en bij post T was een blokkast, een Alkmaarse Handelinrichting, een Hoge Handelinrichting en twee windwerken voor de bediening van de overwegen geplaatst;
voor een uitleg over de werking van de blokkast klik hier en voor een uitleg over de Alkmaarse Handelinrichting en de Hoge Handelinrichting klik hier.


De emplacementstekening van Lunteren.


Post T


Van links naar rechts: Tekening van de windwerken voor de overwegen, de Alkmaarse handelinrichting, de Hoge Handelinrichting en de blokkast.


In de trekdraden van de seinen C1,2 en D1,2 is een trekdraadversperring ( een zg. kwadrantsluiting) aangebracht waardoor deze seinen niet gelijktijdig uit de stand stop kunnen worden gebracht.
De wissels 1 en 3 zijn voorzien van wisselsperren en bij wissel 1 is een druklat aangebracht.
De seinen B1,2 ,C1,2 en D1,2 /Dv zijn voorzien van onveiligvallers.

Voor treinen van Barneveld Dorp moeten de sleutels H.2/St 2 en H.5/St 5 in de betreffende sloten aan de 4-voudige bedieningstoestel aanwezig zijn.
Voor treinen van Ede Centrum moet de sleutel H.2/St 2 in het betreffende slot aan de 4-voudige bedieningstoestel aanwezig zijn.
Voor treinen naar Barneveld Dorp moet de sleutel H.5/St 5 in het betreffende slot aan de 2-voudige bedieningstoestel overgebracht zijn.
Het handel B1,2 of C1,2 of D1,2 /Dv mag slechts worden omgelegd als het gelijknamige lampje op het 2-voudige of het 4-voudige bedieningstoestel brandt, ten teken dat het betreffende blokvenster voor sein B1,2 of sein C1,2 vrij is en de overwegbomen in de overweg in de Boslaan voor sein C1,2 of D1,2 /Dv gesloten zijn.
Wanneer sein C1,2 of D1,2 /Dv uit de stand stop is gebracht, brandt het rode vergrendelingslampje van genoemde overweg.

Zodra de trein de geïsoleerde spoorstaaf voorbij wissel 3 is overgereden, dooft het vergrendelingslampje en komt sein B1,2 of C1,2 of D1,2 /Dv in de normale stand terug.
De overweg kan eerst worden geopend nadat de trein de overweg geheel is overgereden en het rode vergrendelingslampje is gedoofd.
Achter de trein wordt het handel B1,2 of C1,2 of D1,2 /Dv in de normale stand teruggelegd.

Wanneer het rode vergrendelingslampje ten onrechte blijft branden, dan kan de noodknop worden ontzegeld en daarna worden gedrukt waardoor de vergrendeling van de overweg wordt opgeheven en de overwegbomen kunnen worden geopend, het rode vergrendelingslampje dooft hierdoor.

Met ingang van 9 november 1973 is de klassieke beveiliging vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel van de V-CVL beveiliging bediend vanuit Utrecht.

Voor een beschrijving van het station Ede - Centrum klik hier.
Voor een beschrijving van het station Barneveld - Noord klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen