Lisse


Het station Lisse ligt aan de spoorlijn Haarlem - Leiden bij km. 31.624.
Het station is op 1 januari 1891 geopend. Sinds 17 september 1944, bij het begin van de Spoorwegstaking, wordt het niet meer gebruikt voor de reizigersdienst volgens de dagelijkse dienstregeling.
Wel hebben er nog jarenlang speciale treinen gestopt in het bollenseizoen.
Het stationsgebouw werd bedreigd met de slopershamer, maar tegenwoordig is in het oude station het restaurant Het Tussenstation gevestigd.

De spoorlijn Haarlem - Leiden werd in 1842 aangelegd, maar in 1891 werd een halte Delfweg aangelegd bij het gehucht Delfweg. De naam werd in 1896 gewijzigd in Lisse.
Pas in 1904 - 1905 verrees het stationsgebouw iets ten zuiden van de halte Delfweg. Het is een ontwerp van architect D.A.N. Margadant, die aan deze lijn ook de stations Den Haag Hollands Spoor en Haarlem ontwierp. Het is gebouwd in neorenaissancestijl met art-nouveauelementen. De bijbehorende personeelswoning is in het verhoogde middendeel.
Jarenlang is dit station een gelegenheidshalteplaats geweest tijdens de maanden maart tot en met mei tijdens de grote bloemententoonstelling op het landgoed Keukenhof, op een steenworp afstand van het station.
In de jaren vijftig en zestig maakte een aantal treinen van de reguliere dienstregeling dan een extra stop in Lisse.
Ook reden er tot in de vroege jaren negentig speciale treinen vanuit België (Bebloemingsritten) en Duitsland (Frau Antje Express) naar Lisse.
Voor het laatst werd er gestopt tussen 1996 en 1999, toen Lovers Rail tussen Amsterdam en Lisse reed met de Keukenhof Express.

    

Het stationsgebouw vanuit het zuidwesten gezien vanaf het 2e perron. Naast het stationsgebouw het afzonderlijke retiradegebouwtje (links) en het emplacement in noordelijke richting (rechts) d.d. 8 juni 1961.
(Foto's: R. Ankersmit)


    

Het emplacement in zuidelijke richting met links de goederenloods d.d. 8 juni 1961 (links) en d.d. 1 april 1960 (rechts).
(Foto's: R. Ankersmit)



De sporen richting Haarlem Goederenstation met de passage van een konvooi van Haarlem Wph naar (vermoedelijk) Leidschendam,
bestaande uit locomotief NS 2473 met de motorpostrijtuigen mP 9226 en 9209 en enkele open wagens d.d. 8 juni 1961.
(Foto: R. Ankersmit)



De extra trein 57286, bestaande uit locomotief NS 2459, een ongevallenkraan met schutwagen en de bijbehorende gereedschapswagens d.d. 1 april 1960.
De trein is onderweg naar Harmelen aansluiting waar een zandtrein en een goederentrein op elkaar waren gebotst.
(Foto: R. Ankersmit)



De buurtgoederentrein 6118 (Leiden - Lisse) bestaande uit locomotief NS 2529, een goederentreinbagagewagen (Dg) en zes lege open goederenwagens tussen Noordwijkerhout en Lisse d.d. 1 april 1960
(Foto: R. Ankersmit)



De zuidzijde van het emplacement in noordelijke richting d.d. 25 mei 1963 met op de voorgrond het dwerglichtsein no. 660 dat alleen geel en rood licht kan tonen
(Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels:


De emplacementstekening van Lisse.



Post T

In de post was met ingang van 28 mei 1956 een AR tableau geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


Tekening van het AR - tableau in post T.


Alle bijzonderheden worden hier beschreven.(bestandsgrootte 134 kB).

Met ingang van 15 april 1980 is de klassieke beveiliging vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX - CVL beveiliging bediend vanuit Haarlem.

Voor een beschrijving van het station Haarlem Goederenstation klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen