Leidschendam = VoorburgHet station Leidschendam = Voorburg ligt aan de spoorlijn Rotterdam - Hofplein Den Haag HS bij km. 17.883.
Het station werd geopend op 1 oktober 1908. Tot 1 oktober 1918 heette het station Voorburg = Leidschendam, daarna Leidschendam = Voorburg.
Vanaf 1977 stopten hier ook de treinen van de Zoetermeer Stadslijn.

Aan de overkant van het Rijn-Schiekanaal, aan de westzijde van het spoor, ligt de onderhoudswerkplaats Leidschendam van NedTrain.
Deze werkplaats werd tegelijkertijd met de treindienst op de Hofpleinlijn geopend. Sinds 2005 is de werkplaats via de Nootdorpboog verbonden met het spoorwegnetwerk van de Nederlandse Spoorwegen.


Een elektrisch treinstel uit de serie NS El3 441-453 langs het perron in het jaar 1960.
(Foto: J. Vogels)De haven bij de lijnwerkplaats Leidschendam, met rechts het werkplaatsterrein en links de spoorlijn richting Rotterdam Hofplein met een reizigerstrein bestaande uit 2 treinstellen ElD2 materieel '54 d.d. 12 juni 1963.
(Foto: R. Ankersmit)Het baanvak Leidschendam = Voorburg - Pijnacker met het treinstel NS 1204 als trein 30.335 van de lijnwerkplaats Leidschendam naar Den Haag HS d.d. 12 juni 1963.
Rechts de gebouwen en terreinen van de lijnwerkplaats en in de verte post T.
(Foto: R. Ankersmit)De spoorbrug in de Hofpleinlijn over het Rijn - Schiekanaal met het treinstel NS ElD4 656 d.d. 18 september 1960.
De uit 1907 daterende basculebrug bestaat uit tweeling liggers met tussen de sporen een verstevigingsdriehoek.
Boven het beweegbare gedeelte ontbreekt de bovenleiding, hetgeen nog wel eens treinstellen liet stranden vanaf het vlakbij gelegen station.
(Foto: J.A. Bonthuis)De beweegbare spoorbrug over het Rijn - Schiekanaal d.d. 12 juni 1963.
Rechts is de trap te zien naar het pad, dat via de brug toegang geeft tot de perrons van dat station.
(Foto: R. Ankersmit)De basculebrug over het Rijn - Schiekanaal met een treinstel NS ElD4, materieel '54, richting Den Haag d.d. 12 juni 1963.
De pantograaf is vrij van de bovenleiding en doordat die aan weerszijden van de brug omhoog loopt, hoeft de machinist de pantografen niet te laten zakken om het bovenleidingloze deel van de brug te passeren, maar moet hij alleen de tractiestroom uitschakelen.
(Foto: R. Ankersmit)Het stationsgebouw d.d. 12 juni 1963.
(Foto: R. Ankersmit)De ledig materieeltrein 15616 (werkplaats Leidschendam naar Den Haag HS) bestaande uit locomotief NS 2530 en twee lege DB-rijtuigen met op de achtergrond de brug over het Rijn - Schiekanaal d.d. 27 juni 1962.
Rechts aan het eind van een blauw bord met witte S dat de plek aangeeft waar een trein met elektrische tractie uiterlijk moet stoppen.
(Foto: R. Ankersmit)De olietrein 4654 (Aansluiting Loolaan - Vlaardingen), bestaande uit locomotief NS 2522 en twaalf ketelwagens d.d. 27 juni 1963.
Links het uithaalspoor van het emplacement van de Lijnwerkplaats Leidschendam.
(Foto: R. Ankersmit)Het baanvak Pijnacker - Leidschendam-Voorburg met wachtpost 5 bij de overweg in de Oude Middenweg met het treinstel NS El3 448 als trein 94 (Rotterdam Hofplein - Den Haag HS) d.d. 27 juni 1963.
(Foto: R. Ankersmit)


     

Het emplacement in westelijke richting (links) en in oostelijke richting (rechts) d.d. 1 februari 1975.
(Foto's: W. Vos)

Gebruikte afkortingen:

Blokstelsels:
Klik hier om de emplacementstekening van Leidschendam = Voorburg te openen.

Post TEen trein richting Rotterdam Hofplein passeert post T d.d. 1 februari 1975.
(Foto: W. Vos)


     

Post T d.d. 13 maart 1977.
(Foto's: J. Innemee)

In post T was een stelknoptoestel met een losse blokkast geplaatst; voor een uitleg over de werking van het stelknoptoestel klik hier en voor een uitleg over de werking van de blokkast klik hier.

     

Het interieur van Post T (links) en de blokkast in post T (rechts) d.d. 13 maart 1977.
(Foto's: J. Innemee)

    

Tekening van het stelknoptoestel en de blokkast in post T.


Alle bijzonderheden en bedieningshandelingen worden hier beschreven (bestandsgrootte 1.046 kB).

De klassieke beveiliging is met ingang van 13 maart 1977 vervallen en de beveiliging van dit station is een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Den Haag.

Voor een beschrijving van de blokpost Nootdorp Oost klik hier.
Voor een beschrijving van de klassieke beveiliging van het station Den Haag HS klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen