Blokpost KropswoldeBlokpost Kropswolde is een halte aan de vrije baan aan de spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans bij km. 92.398.
Het station is genoemd naar het ca. 1 km verderop gelegen Kropswolde, maar ligt feitelijk in het dorp Foxhol. Het werd tegelijk met de spoorlijn op 1 mei 1868 geopend. Het stationsgebouw, dat dateert uit 1915, is sinds 1989 tentoonstellingsruimte. In 2004 werd het aangewezen als rijksmonument.

    

De sporen in westelijke richting d.d. 10 september 1978 (links) en de blokseinen A en B (rechts). (Foto's W. Vos)    

De blokseinen A en B. (Foto's W. Vos)

Gebruikte afkortingen Blokstelsels Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De emplacementstekening van blokpost Kropswolde.


Post T    

Het bloktoestel van Kropswolde d.d. 10 september 1978. (Foto's W. Vos)Tekening van het bedieningstoestel type Siemens & Halske.Sinds het verdwijnen van de losweg in de jaren zestig is Kropswolde de stationsstatus kwijt en is er sprake van een halte. De post is daarom ook vrij eenvoudig.
Sporen geven aan dat er meer op het toestel zat dan nu laat zien. De enige twee handels waren van de blokseinen. De overweg werd via een bedieningskast electrisch bediend.

Met ingang van 19 mei 1984 is op het baanvak Kropswolde - Groningen automatisch blokstelsel voor dubbelspoor rijden in dienst gesteld.


De emplacementstekening van blokpost Kropswolde na de wijzigingen d.d. 19 mei 1984..
Het bloktoestel na de wijzigingen d.d. 19 mei 1984. (Foto: W. Mensinga)Tekening van het bedieningstoestel na de wijzigingen d.d. 19 mei 1984.Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 218 kB).

Met ingang van 8 april 1989 is de klassieke beveiliging vervallen en is het station Kropswolde gewijzigd in een halte langs de vrije baan.

Voor een beschrijving van de blokpost Waterhuizen Aansluiting klik hier.
Voor een beschrijving van het station Hoogezand - Sappemeer klik hier.
Terug naar Home Terug naar seinhuizen