Kerkrade CentrumStation Kerkrade Centrum is een spoorwegstation in de Nederlandse gemeente Kerkrade. Het station heeft twee stationsgebouwen gehad. Het eerste gebouw stond van 1933 tot 1940. In 1934 was de Miljoenenlijn gereed gekomen, waarmee een einde kwam aan het personenvervoer bij het station. Na de sloop heeft het station twintig jaar geen gebouw gehad.
Op 13 februari 1961 (personenvervoer vond inmiddels weer plaats) werd een gebouw van standaardtype Vierlingsbeek in gebruik genomen dat er tot 1995 heeft gestaan.

Station Kerkrade Centrum maakte deel uit van de Miljoenenlijn, die liep van Landgraaf tot aan Simpelveld. In 1988 werd de lijn tussen Kerkrade Centrum en Simpelveld gesloten. Hiermee werd station Kerkrade Centrum het laatste station van de lijn.
Tussen 2004 en 2006 gold dit niet voor alle treinen: in weekeinden en op feestdagen reed de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij toeristische stoomtreinen tussen Heerlen en Simpelveld, maar sinds december 2006 eindigden deze weer in Kerkrade Centrum. Sinds 2015 keren de treinen van ZLSM bij halte Kerkrade ZLSM.

      

Het emplacement in noordelijke richting d.d. 19 augustus 1959. (Foto's: J.G.C. van de Meene)      

Het emplacement in noordelijke richting (links) en de noordzijde van het emplacement met op de achtergrond post I (rechts) d.d. 19 augustus 1959. (Foto's: J.G.C. van de Meene)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.De emplacementstekening van Kerkrade Centrum.


Post TPost T Kerkrade Centrum. (Bron: Het Utrechts Archief)
Tekening van het bedieningstoestel in post T.Post ITekening van het bedieningstoestel in post I.Post I is normaal niet bezet en komt alleen in dienst bij treinbewegingen van of naar Schaesberg op de sporen II en 3 en bij rangeerbewegingen.

Met ingang van 21 december 1962 is de blokpost Chèvremont uitschakelbaar gemaakt.
Met ingang van 24 januari 1966 is de blokpost Chèvremont opgeheven.

Met ingang van 30 november 1980 zijn de sporen 3, 6, 7, 8, 9 en 17 met de bijbehorende wissels en post I opgebroken.

      

Het emplacement in noordelijke richting d.d. 2 augustus 1977. (Foto's: W. Vos)


      

Het emplacement in noordelijke richting d.d. 13 februari 1982. (Foto's: J.G.C. van de Meene)
De emplacementstekening van Kerkrade Centrum na de wijzigingen d.d. 30 november 1980.


Post T      

De handelinrichting in post T. (Foto's: J.G.C. van de Meene)Tekening van het bedieningstoestel in post T na de wijzigingen d.d. 30 november 1980.Met ingang van 10 april 1986 is te Kerkrade Centrum een NX-beveiliging in dienst gesteld bediend vanuit Heerlen en is de klassieke beveiliging vervallen.
Met ingang van 24 mei 1986 is het baanvak Heerlen - Kerkrade Centrum van bovenleiding voorzien.

Voor een beschrijving van de blokpost Chèvremont klik hier.
Voor een beschrijving van het station Kerkrade West klik hier.

      

De treinen Heerlen - Kerkrade West (links) en Valkenburg - Kerkrade West (rechts). (Foto's: W. Vos)


ZLSM


In april 1995 startte de treindienst van de ZLSM tussen Schin op Geul en Kerkrade Centrum.
Er zijn toen aan de zuidzijde van het emplacement enkele sporen aangelegd waarop het treinverkeer van de ZLSM wordt afgewikkeld.
De huidige situatie in Kerkrade Centrum wordt hier getoond.(bestandsgrootte 22 kB).

      

Het emplacement t.b.v. de ZLSM in zuidelijke richting (links) en in noordelijke richting (rechts) d.d. 9 oktober 2016. (Foto's: W. Vos)


      

Het emplacement t.b.v. de ZLSM in zuidelijke richting (links) en in noordelijke richting (rechts) d.d. 9 oktober 2016. (Foto's: W. Vos)


      

De twee S borden d.d. 9 oktober 2016. (Foto's: W. Vos)


      

Het (normaal op slot liggende) handwissel d.d. 9 oktober 2016. (Foto's: W. Vos)Terug naar Home Terug naar seinhuizen