IJmuidenHet station IJmuiden ligt aan de spoorlijn Santpoort Noord - IJmuiden bij km. 5.450.
Het station werd geopend op 1 november 1883. Het gebouw was een ontwerp van Dirk Margadant. Het was tot 1983 het eindpunt van de IJmuiderlijn.
In 1983 werd de NS-spoorlijn opgeheven, het stationsgebouw werd in 1995 afgebroken.

Tussen juli 1996 en december 1999 gebruikte het bedrijf Lovers Rail de plaats van het oude station als eindpunt voor de toen heropende lijn. Omdat het stationsgebouw een jaar eerder was afgebroken bouwde men een tijdelijke stellage van steigerpalen als perron. Dit perron is rond 2003 afgebroken. In de jaren daarna werd ook een groot deel van het spoor bij het stationsterrein verwijderd. De lijn liep toen nog tot aan het viaduct over De Geul te IJmuiden. Het stootjuk dat bij het station stond was naar deze plek verplaatst. Op de plek van het station zijn kantoren gebouwd. De straat waaraan de nieuwe gebouwen staan is vernoemd naar Cornelis Kruiten, de laatste stationschef.


Het emplacement in oostelijke richting d.d. 20 februari 1960.
(Foto: R. Ankersmit)


    

Het emplacement in westelijke richting met op de achtergrond post T (links) en de sporen richting Velsen = IJmuiden Oost (rechts) d.d. 20 februari 1960.
(Foto's: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsel: De beveiliging van het station IJmuiden bestond uit de posten T en I.
In de beide posten was een HSM handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over dit toestel klik hier.

De vensters van het blokstelsel bevinden zich voor de richting van Velsen = IJmuiden Oost in post I en voor de richting naar Velsen = IJmuiden Oost in post T.


De emplacementstekening van IJmuiden.Post TTekening van de handelinrichting in post T.Post IWoning 1 en de overweg tussen de Kanaaldijk en de Julianakade bij de halte IJmuiden Julianakade met rechts post I d.d. 20 februari 1960.
(Foto: R. Ankersmit)Post I met de overweg tussen de Kanaaldijk en de Julianakade.
(bron: Noord-Hollands Archief)Tekening van de handelinrichting in post I.


Bedieningshandelingen
Aankomst van een trein van Velsen = IJmuiden Oost op de sporen I, III IV, 6 en 9. Vertrek van een trein naar Velsen = IJmuiden Oost van de sporen I, III IV, 6 en 9. Bij de overwegpost nabij het stationsgebouw worden de rangeerpaallantaarns QR en ST in samenwerking met post T en de overwegbomen van de overweg "Naar de Visschershaven" bediend.

Met ingang van 18 april 1972 is de klassieke beveiliging vervallen en is op de station een TPRB beveiliging in dienst gesteld.

Voor een beschrijving van het station Velsen = IJmuiden Oost klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen