Heerhugowaard - (Broek op Langedijk)
Station Heerhugowaard is een spoorwegstation in Heerhugowaard aan lijn K (Den Helder Amsterdam). Het huidige station heeft 3 perronsporen, ten noorden van het station ligt de aansluiting met de lijn Heerhugowaard Hoorn.
Het station heette tussen 1948 en 1976 Heerhugowaard - Broek op Langedijk.Het emplacement in noordelijke richting d.d. 6 november 1976.
(Foto: W. Vos)Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste AR - toestel in post T klik hier.De emplacementstekening van Heerhugowaard - (Broek op Langedijk) in de jaren 1958 t/m 1974/75.Post T


De AR beveiliging van het station Heerhugowaard - (Broek op Langedijk) is in dienst gekomen op 10 juli 1958.

     

Het AR toestel in post T d.d. 29 december 1965.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)
Tekening van het AR toestel in post T in de oorspronkelijke toestand.Met ingang van 26 september 1961 is op het baanvak Heerhugowaard - (Broek op Langedijk) - Obdam blokstelsel A in dienst gesteld en werd in post T een blokkast geplaatst.

     

De blokkast in post T d.d. 29 december 1965.
(Foto's: J.G.C. van de Meene)Tekening van de blokkast in post T.Met ingang van 20 februari 1972 is spoor 4, wissel 16 B en het stop-ontspoorblok St 16 A opgebroken.

Met ingang van 9 april 1973 is in post T een tableau voor de afstandsbediening van de brug over de Ringvaart (Bol brug) in dienst gesteld.

     

De (hef)brug over de Ringvaart d.d. 24 maart 1977.
(Foto's: W. Vos)Het paneel voor de bediening van de brug over de Ringvaart d.d. 6 november 1976.
(Foto: W. Vos)In de jaren 1974 en 1975 zijn de onderstaande wijzigingen aangebracht in de beveiliging van het station Heerhugowaard - (Broek op Langedijk):


De emplacementstekening van Heerhugowaard = (Broek op Langedijk) na de wijzigingen in de jaren 1974 en 1975.
Tekening van het AR toestel in post T na de wijzigingen in de jaren 1974 en 1975.


     

Het AR toestel in post T d.d. 6 november 1976.
(Foto's: W. Vos)


Met ingang van 14 juni 1987 is de TPRB beveiliging te Obdam vervangen door een VCVL beveiliging welke wordt bediend vanuit post T te Heerhugowaard en is het bedieningstoestel te Heerhugowaard uitgebreid met het gedeelte "Obdam".


De emplacementstekening van Obdam.
Tekening van het AR toestel in post T na de ingebruikname van de VCVL beveiliging te Obdam.Met ingang van 21 februari 1996 is de afstandsbediening van de Bolbrug overgebracht naar post T te Alkmaar.

Met ingang van 24 maart 1996 is de bestaande beveiliging van Heerhugowaard vervangen door een electronische beveiliging van het type VPI.
De bediening van het VPI-systeem van Heerhugowaard alsmede van het bestaande VCVL systeem te Obdam geschiedt thans electronisch d.m.v. een EBP systeem vanuit post T te Alkmaar; het bestaande AR/VCVL toestel te Heerhugowaard is hiermee vervallen.

Voor een beschrijving van het station Alkmaar klik hier.
Voor een beschrijving van het station Obdam klik hier.
Voor een beschrijving van het station Schagen klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen