Blokpost Harmelen Aansluiting
De blokpost Harmelen Aansluiting lag bij de splitsing van de spoorlijnen Woerden - Utrecht en Woerden - Breukelen bij km. 12.080 Utrecht-Rotterdam en km. 8.605 Breukelen-Harmelen Aansluing.

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de blokpost was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking dit toestel in de blokpost klik hier.


De sporen in westelijke richting met de blokpost d.d. 20 september 1961.
(Foto: R. Ankersmit)


     

Het emplacement in oostelijke richting met links de sporen richting Breukelen en rechts de sporen richting Utrecht (links)
en ledig materieeltrein 9955 (Amsterdam Lijnwerkplaats Zaanstraat - Hoek van Holland getrokken door locomotief 1155 (rechts) d.d. 30 april 1958.
(Foto's: R. Ankersmit)
De emplacementstekening van Harmelen Aansluiting.
Tekening van de handelinrichting in de blokpost.De overweg bij de post werd vermoedelijk bediend door een afzonderlijk windwerk voorzien van spermagneten. De controle op het gesloten zijn van de overweg werd gedaan door het drukken van de knop "Ovb" aan de handelinrichting; bij een gesloten en vergrendelde overweg ging het lampje "Ovb" branden en kon het krukje worden omgelegd. Hierna kon een rijweg over de overweg worden ingesteld.

De post is vervallen met ingang van 28 mei 1961 als gevolg van de indienststelling van de NX beveiliging te Woerden waarna de post tot het jaar 1963 is gebruik bleef in verband met de bediening van de bovenleidingsschakelaars.

Voor een beschrijving van het station Breukelen klik hier.
Voor een beschrijving van de klassieke beveiliging van het station Utrecht klik hier.
Voor een beschrijving van de NX - beveiliging van het station Woerden klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen