Harderwijk

Het emplacement met het stationsgebouw van Harderwijk d.d. 8 maart 1975. (Foto W. Vos)


Station Harderwijk is een station in het Gelderse Harderwijk aan de spoorlijn Amersfoort - Zwolle bij km. 49.144.
Het station is geopend op 20 augustus 1863. De stationsvoorzieningen werden in de eerste jaren uitgevoerd vanuit houten hulpgebouwen van de aannemers die na het bouwen van de lijn zijn blijven staan.
In 1865 werd het stationsgebouw van het Standaardtype NCS 1e klasse geopend. Rond 1913/1914 werd het station uitgebreid met een eilandperron met een overkapping. In 1983 werd het stationsgebouw vervangen door het eenvoudiger modern gebouw. De oude overkapping van het eilandperron werd hierbij gehandhaafd.

     

De sporen in zuid-westelijke richting (links) en in noord-oostelijke richting (rechts) d.d. 8 maart 1975. (Foto's W. Vos)Gebruikte afkortingen:

Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking over het geplaatste toestel in post T klik hier.De emplacementstekening van Harderwijk.
Met ingang van 26 november 1951 is op het baanvak Ermelo - 't Harde automatisch blokstelsel met lichtseinen van het stelsel 1946 in dienst gesteld.
Als gevolg van deze ombouw verdween de blokkast en de tot dan in gebruik zijnde armseinen.
De lichtseinen werden bediend door krukjes terwijl de wissels en de grendels mechanisch werden bediend.

Post TPost T Harderwijk. (bron: Het Utrechts Archief)De tekening van het S & H toestel in post T.
Alle bedieningshandelingen en enkele bijzonderheden staan hier beschreven.(bestandsgrootte 708 kB).

Met ingang van 22 april 1977 is de klassieke beveiliging te Harderwijk vervallen en is een NX beveiliging in dienst gesteld bediend vanuit post T te Zwolle.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen