Geldrop


Het station Geldrop ligt aan de spoorlijn Eindhoven - Roermond bij km. 6.081.
Het station werd geopend op 1 november 1913.

    

Het middenperron en de gebouwen van station Geldrop (links) en het emplacement in noordelijke richting (rechts) d.d. 8 juli 1963.
(Foto's: R. Ankersmit)    

Het emplacement van Geldrop met treinstel NS ElD4 690 als ledig materieeltrein 30.683 (Weert - Geldrop) overlopend naar spoor 3 (links)
en het emplacement van Geldrop met goederentrein 4.4300 (Susteren - Onnen), bestaande uit locomotief NS 1221 en 38 wagens.
Geheel rechts het spoor naar Valkenswaard van de lijn Hasselt - Eindhoven, dat blijkens het bord met 30 km/uur mag worden bereden (rechts) d.d. 8 juli 1963.
(Foto's: R. Ankersmit)Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In post T was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Geldrop.
Post TTekening van het bedieningstoestel in post T.Sedert de indiensstelling van de NX beveiliging te Eindhoven d.d. 29 november 1953 is het toestel ingrijpend gewijzigd en verdwenen de blokvensters voor het bloktelsel III richting Eindhoven omdat op dit baanvak automatisch blokstelsel met lichtseinen in dienst is gesteld.
Aan de zijde Eindhoven zijn toen lichtseinen geplaatst en de armseinen zijde Eindhoven B1 en B3,4 en de seinen E3 /EV en C vkw 3,4 worden electrisch bediend d.m.v. krukjes in de velden 4 en 1.
Het lichtsein 2 zijde Eindhoven over het linkerspoor kan niet uit de stand stop worden gebracht.

Op het toestel zijn toen een aantal signaleringslampjes aangebracht.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 897 kB).

Met ingang van 13 juni 1965 is de klassieke beveiliging te Geldrop vervallen en is en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de CVL beveiliging bediend vanuit Eindhoven.

Voor een beschrijving van het station (Oud )Heeze klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen