Goor
Het station Goor is gelegen in de Overijsselse plaats Goor (gemeente Hof van Twente) en ligt aan de spoorlijn Oldenzaal - Zutphen bij km. 30.148.
Het stationsgebouw is van het standaardtype SS 4e klasse en werd geopend op 1 november 1865. In 1904 is aan de rechterzijde een vleugel aangebouwd.
Sinds de NS is gestopt met de kaartverkoop is het stationsgebouw veranderd in een VVV-kantoor en een (klein) museum.


Het stationsgebouw van Goor d.d. 21 april 1960.
(Foto: R. Ankersmit)


     

De westzijde van het emplacement in oostelijke richting (links) en de sporen richting Markelo (rechts) d.d. 6 maart 1960.
(Foto's: R. Ankersmit)


     

Het emplacement in oostelijke richting (links) en in westelijke richting (rechts) d.d. 1 mei 1976. (Foto's: W. Vos)Het emplacement van Goor in westelijke richting met de verhoogde laad- en losplaats en daarvoor een wagendraaischijf in de spooraansluiting naar de bedrijven van Jalink en 'De Landbouw' d.d. 22 april 1962.
(Foto: R. Ankersmit)Het baanvak Hengelo - Zutphen ten oosten van Goor in westelijke richting met buurtgoederentrein 5261 (Goor - Hengelo), bestaande uit locomotief NS 2444 en twee goederenwagens met bestemming Delden.
Op de achtergrond de wachterswoning en wachtpost 24 d.d. 21 april 1960.
(Foto: R. Ankersmit)Het baanvak Zutphen - Hengelo ten oosten van Goor in oostelijke richting.
Links de voormalige wachterswoning 25 en het inrijvoorsein Dv van Goor d.d. 21 april 1960.
(Foto: R. Ankersmit)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De emplacementstekening van Goor.


Opmerkelijk was de aanwezigheid van het kleine draaischijfje voor de aansluiting van de raccordementssporen.

Post TDe Alkmaarse Handelinrichting d.d. 1 mei 1976.
(Foto: W. Vos)


     

De Alkmaarse Handelinrichting met daarachter het overwegwindwerk (links) en de blokkast (rechts) d.d. 1 mei 1976. (Foto's: W. Vos)Tekeningen van de bedieningstoestellen. Van links naar rechts: De Alkmaarse Handelinrichting, het overwegwindwerk, het wisselwindwerk voor wissel 14 en de blokkast.


Goor was een station met een handelinrichting op het perron. In de regio werd dit wel vaker gedaan zo hebben de buurstations Delden en Markelo ook zo'n type handelinrichting op het perron staan. Via handelcontacten was het toestel buiten verbonden met het toestel binnen voor de vensterwisseling.

Wissel 14 was bijzonder omdat het eigenlijk te ver lag van de post. Een oplossing werd gevonden in een wisselwindwerk. Door het draaien aan het windwerk werd het wissel omgelegd.
Om naast het grendel een sperring op het wissel te krijgen was er een trekdraadsluiting aangebracht. Bij het afsluiten kwam weer een sleutel vrij die in de handelinrichting paste. Zo kon het wissel worden vastgezet.


     

Het wisselwindwerk (links) en de trekdraadsluiting (rechts) d.d. 1 mei 1976. (Foto's: W. Vos)

.

De trekdraadsluiting d.d. 25 augustus 1977. (Foto: J.G.C. van de Meene)
Ook een bijzonderheid waren de seinen B1 en B2 richting Markelo. Hoewel er maar één handel voor was werden er twee seinen mee bediend.
De bijzonderheid zat in een schijveninrichting. Dit was een kast met schijven waar ook de trekdraden van het wissel door liepen. Door de stand van het wissel werd bepaald welk sein werd bediend bij het omleggen van het seinhandel.
Lag het wissel naar spoor 1 dan werd het sein B1 bediend en lag het wissel naar spoor 2 dan werd het sein B2 bediend.Het perronslagwerk d.d. 1 mei 1976. (Foto: W. Vos)


Alle bijzonderheden en de bedieningshandelingen worden hier beschreven.(bestandsgrootte 483 kB)

Met ingang van 26 november 1986 is de klassieke beveiliging te Goor vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Zutphen.

Voor een beschrijving van het station Delden klik hier.
Voor een beschrijving van het station Markelo klik hier.

Wat er overbleef


In Goor zijn nog steeds de sporen terug te vinden van de klassieke beveiliging. Op het perron staan het windwerk en het handeltoestel.
Het wisselwindwerk staat wel nog op z'n orginele plaats alleen is dat geen perron meer maar de parkeerplaats.
Zelfs in in het station staat nog het bloktoestel.


     

Het bloktoestel in het stationsgebouw en het wisselwindwerk op de parkeerplaats d.d. 12 november 2009.(Foto's: P.P. van Birgelen)Het handeltoestel met er achter het windwerk onder de kap op het perron d.d. 12 november 2009. (Foto: P.P. van Birgelen)Terug naar Home Terug naar seinhuizen