EmmenStation Emmen is het spoorwegstation van de Nederlandse plaats Emmen en werd in gebruik genomen op 1 november 1905. Het station ligt ten noordoosten van het centrum, aan het huidige einde van de spoorlijn Zwolle – Emmen bij km. 75.297.
Vroeger liep deze lijn verder naar Stadskanaal en daarna via Zuidbroek naar Delfzijl. In 1987 werd de spoorlijn Zwolle-Emmen geëlektrificeerd.
In 1965 werd het oorspronkelijke stationsgebouw afgebroken omdat het gebouw ondoelmatig en in deplorabele staat was. In hetzelfde jaar werd er een nieuw, door architect Cees Douma ontworpen, stationsgebouw geopend. Er was een plan om het station richting het centrum te verplaatsen maar dat ging niet door. Op 4 juli 2005 werd het loket in het station gesloten, het restaurant bleef open. Uiteindelijk maakte het restaurant plaats voor een kiosk welke in juli 2008 geopend werd.


Het stationsgebouw van Emmen d.d. 1 mei 1976. (Foto W. Vos)


    

De sporen richting Nieuw Amsterdam (links) en het noordelijke gedeelte van het emplacement (rechts) d.d. 1 mei 1976. (Foto's W. Vos)
De emplacementstekening van Emmen.


Gebruikte afkortingen Blokstelsel

Over de werking van deze toestellen verwijzen wij u naar de uitlegpagina.

Post T    

Het lage handeltoestel van Emmen stond onder de kap op het perron. Er naast staat een hoge handelinrichting voor het enige uitrijsein. (Foto's: W. Vos)
De blokkast d.d. 13 april 1983. (Foto W. Vos)

Binnen stond een bloktoestel voor de vensterwisseling tussen de stations. Via electriche contacten en relais was het één en ander gekoppeld met de handelinrichtinen buiten.
Rechtsboven is een storingsmeldkast zichtbaar voor de automatische overwegen richting Nieuw Amsterdam. De wijzer geeft aan welke overweg in storing lag. Helemaal uitgeslagen naar rechts betekende geen storing.
De wijzer werkte via weerstanden waarbij elke overweg een unieke weerstand had. Normaal liep het signaal door alle kasten zonder weerstand. Bij storing via een weerstand van de betreffende overweg.
Lagen er meerdere overwegen tegelijk in storing moest men gaan rekenen welke of ze allemaal controleren.De apparatuur voor de treinaankondiging voor treinen vanuit Nieuw Amsterdam d.d. 17 april 1983. (Foto W. Vos)Tekeningen van de bedieningstoestelen op het perron. Van links naar rechts: De Alkmaarse handelinrichting, de hoge handelinrichting en de twee windwerken voor de overweg.
Tekening van bloktoestel in het stationsgebouw.


Emmen post T was een vreemde eend in de bijt op de lijn Zwolle - Emmen. Terwijl andere stations bloktoestellen met een handelinrichting hadden was Emmen uitgerust met een handelinrichting op het perron. Andere stations hadden dit ook maar werden later gemoderniseerd met een handeltoestel binnen.
Post T bestond uit diverse toestellen. Binnen stond het bloktoestel voor de vensterwisseling met Nieuw Amsterdam. Dit was het modernste gedeelte. Lang heeft de lijn geen blokstelsel gekend en werden treinen telefonisch afgehandeld.
Buiten op het perron stond een Alkmaarse handelinrichting. Het oudste toestel van Emmen waarmee de belangrijkste wissels en het inrijsein werden bediend. Naast de Alkmaarse handelinrichting stond een hoge handelinrichting voor de bediening van het uitrijsein. Deze is later geplaatst; in het begin hadden de stations alleen inrijseinen.
Naast de hoge handelinrichting stonden twee windwerken voor het beveiligen van de naastgelegen overweg. Duidelijk kan men op de foto's de nummering zien van de zwengels. Het sluiten van de bomen gebeurde overkruist (1,2 \ dan / 3,4) waarbij men eerste de bomen sloot aan de rechter weghelften (met de rijrichting van de auto's mee) en pas daarna de bomen aan de overkanten zodat eventuele doorgereden auto's konden "ontsnappen".

Spooraansluiting AKUBuiten Emmen lag nog een industrie-aansluiting welke op de bekende manier beveiligd was met een stop-ontspoorblok en handwissel beide voorzien van sloten. Via een plaatselijk bloktoestelletje kon men de trein "opsluiten" zodat het treinverkeer hervat kon worden.
De sleutel stak standaard in het sleutelrelaiskastje in post T en werd meegenomen door een trein welke naar de aansluiting moest. Aangekomen bij de aansluiting kon deze met de sleutel het wissel en stopontspoorblok ontgrendelen en daarna bedienen. Wanneer deze op de aansluiting was werd alles normaal gelegd en afgesloten en liet deze de sleutel in het plaatselijk toestelletje achter waarna er een venster Aansluiting AKU werd gegeven en er weer een trein kon passeren. Bij terugkeren werd het venster door T teruggegeven waarna de sleutel uit het slot kon worden genomen, het wissel en stop-ontspoorblok ontgrendeld en bediend konden worden en de trein weer terug de hoofdbaan op kon rijden. Bij terugkomst werd de sleutel weer in het toestel van post T gestoken en kon er weer een treinverkeer richting Nieuw Amsterdam plaatsvinden.

Tekening van het toestel bij de aansluiting AKU.


De bedieningshandelingen voor treinen naar en van de spooraansluiting "AKU" worden hier beschreven. (bestandsgrootte 158 kB)

Met ingang van 9 mei 1987 is de klassieke beveiliging te Emmen vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de NX/CVL beveiliging bediend vanuit Zwolle.

Voor een beschrijving van het station Nieuw Amsterdam klik hier.
Terug naar Home Terug naar seinhuizen