EnkhuizenHet station Enkhuizen is het spoorwegstation in de Westfriese stad Enkhuizen.
Het station dateert uit 1885 en is gelegen aan de in datzelfde jaar geopende spoorlijn (Zaandam ) Hoorn Enkhuizen bij km. 50.016.
Het station is een kopstation en werd in op 6 juni 1885 geopend, tegelijk met de ingebruikname van de spoorlijn tussen Hoorn en Enkhuizen.
Het ligt aan het water, naast de kade waar de veerboot van de Veerdienst Enkhuizen - Stavoren naar Stavoren in Friesland aanlegde.
In de eerste helft van de twintigste eeuw werden vanaf hier ook goederenwagons verscheept, de HIJSM onderhield een dagelijkse verbinding door middel van een stoompont.


Het stationsgebouw van Enkhuizen en de spoorweghaven d.d. 31 mei 1968.
(Foto: R. Ankersmit)


     

Het emplacement in oostelijke richting gezien vanuit post T d.d. 2 april 1965 (links)
en de losplaats met locomotief NS 2438 en buurtgoederentrein 6038 (Enkhuizen - Amsterdam Watergraafsmeer) (rechts) d.d. 11 augustus 1961.
(Foto's: R. Ankersmit)Het inrijsein A3-5 zijde Bovenkarspel = Grootebroek d.d. 11 augustus 1961.
(Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In post T was een HSM Handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Enkhuizen.


Post TTekening van het HSM toestel in post T.


Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 208 kB)

Met ingang van 13 mei 1974 is de klassieke beveiliging te Enkhuizen vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de V-CVL beveiliging bediend vanuit Hoorn.

Voor een beschrijving van het station Bovenkarspel = Grootebroek klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen