Den Dolder
Het station Den Dolder ligt aan de Centraalspoorweg (spoorlijn Utrecht Amersfoort Zwolle) bij km. 11.712.
Het station werd geopend in 1895 en heette tot 1 mei 1912 Dolderscheweg. Het huidige eilandstation werd geopend in 1914.
Tussen het station Den Dolder en het station Bilthoven ligt een middenspoor waar bij vertragingen stoptreinen kunnen worden geplaatst om intercity's te laten passeren. Ook wordt dit spoor gebruikt om goederentreinen aan de kant te nemen.

    

Het stationsgebouw van Den Dolder (links) en de sporen in westelijke richting (rechts).
(bron: www.stationsweb.nl)De sporen richting Bilthoven d.d. 28 september 1960.
(Foto: R. Ankersmit)Het emplacement gezien in oostelijke richting met de overweg in de Doldersweg en op het eilandperron het stationsgebouw d.d. 28 september 1960.
(Foto: R. Ankersmit)De uitrijseinen CG2 , CH2 en CGH4 richting Bilthoven d.d. 24 december 1961.
(Foto: J.G.C. van de Meene)De uitrijseinen DB1 en DA1 richting Soest en Soestduinen d.d. 24 december 1961.
(Foto: J.G.C. van de Meene)Het oostelijke gedeelte van het emplacement gezien in oostelijke richting d.d. 28 september 1960.
(Foto: R. Ankersmit)Het baanvak Amersfoort - Utrecht even ten noorden van Den Dolder met het treinstel NS ElD4 704 als trein 1636 Zwolle - Utrecht d.d. 21 juni 1957.
Op de achtergrond de spoorlijn naar Soest en Baarn die op dit punt afbuigt.
(Foto: R. Ankersmit)Het baanvak Den Dolder - Baarn met het treinstel NS ElD4 740 als trein 2032 (Baarn - Utrecht) d.d. 20 december 1958.
(Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een Siemens & Halske handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Den Dolder.


Post T
Tekening van de handelinrichting in post T.
Deze tekening toont de oospronkelijke situatie van het toestel.


Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 345 kB).

In de periode 21 oktober - 20 december 1962 was te Den Dolder een aangepaste beveiliging in gebruik waarbij de wissels en de seinen werden bediend door de CVL post te Blauwkapel en op hoofdsporen tussen Blauwkapel en Amersfoort automatisch blokstelsel voor dubbel-enkelspoor met lichtseinen van het stelsel 1954 in dienst was.
Omdat het station Soest (mechanische beveiliging) nog niet was omgebouwd was op het baanvak Den Dolder - Soest blokstelsel A in gebruik en waren alle blokvensters m.u.v. de vensters van het blokstelsel A richting Soest buiten gebruik gesteld.


De handelinrichting in post T d.d. 21 oktober 1962.
Deze foto toont de situatie van het toestel gedurende de periode 21 oktober - 20 december 1962.
(Foto: J.G.C. van de Meene)


Alle bedieningshandelingen gedurende de periode 21 oktober - 20 december 1962 worden hier beschreven. (bestandsgrootte 70 kB).

Het restant van de "klassieke" beveiliging te Den Dolder is op 20 december 1962 vervallen i.v.m. de volledige ingebruikname van de CVL beveiliging te Blauwkapel.

Voor een beschrijving van het station Bilthoven klik hier.
Voor een beschrijving van het station Soest klik hier.
Voor een beschrijving van het station Soestduinen klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen