Baexem = Heijthuijsen
Het station Baexem = Heijthuijsen is het voormalige spoorwegstation van Baexem en Heijthuijsen in de vroegere gemeente Heijthuijsen. Het station lag aan de spoorlijn tussen de stations Weert en Roermond bij km. 76.828.
Het stationsgebouw stamt uit 1879 en is in 1938 gesloten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden reizigers er weer gebruik van maken, totdat het in 1944 door Duitse troepen werd opgeblazen. De restanten van het gebouw werden gebruikt bij een grote verbouwing die resulteerde in een woonhuis. Dit woonhuis staat er nog steeds.

    

Het emplacement in westelijke richting (links) en het westelijke gedeelte van het emplacement met post I (rechts) d.d. 11 februari 1963.
(Foto's: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: De beveiliging van het station Baexem = Heijthuijsen bestond uit de posten T en I; Post T was ondergebracht in het stationsgebouw en post I stond aan de westzijde van het emplacement.
In de beide posten waren Siemens & Halske handelinrichtingen geplaatst; voor een uitleg over de werking van deze toestellen klik hier. (bestandsgrootte 456 kB)De emplacementstekening van Baexem = Heijthuijsen.


Post TTekening van het bedieningstoestel in post T.Post ITekening van het bedieningstoestel in post I.


Vooruitlopend op de modernisering van de beveiliging zijn met ingang van 23 juni 1964 spoor 4 en de wissels 1, 2, 3, 12, 13 en 14 opgebroken en de inrijseinen zijde Haelen en Weert gewijzigd in "normale" seinen.

    

Het inrijsein van Baexem = Heijthuijsen zijde Haelen (links) en het westelijke gedeelte van het emplacement gezien in oostelijke richting vanuit post I (rechts) d.d. 12 augustus 1964.
(Foto's: R. Ankersmit)De emplacementstekening van Baexem = Heijthuijsen na de wijzigingen d.d. 23 juni 1964.


Post TTekening van het bedieningstoestel in post T na de wijzigingen d.d. 23 juni 1964.Post ITekening van het bedieningstoestel in post I na de wijzigingen d.d. 23 juni 1964.


Met ingang van 12 september 1965 is de klassieke beveiliging te Baexem = Heijthuijsen vervallen in verband van de indienststelling van automatisch blokstelsel.

Voor een beschrijving van het station Haelen klik hier.
Voor een beschrijving van de blokpost Kelpen klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen