Bovenkarspel = GrootebroekHet station Bovenkarspel = Grootebroek ligt aan de spoorlijn Hoorn - Enkhuizen bij km. 46.397.

Tot 1 februari 1966 lag tussen de stations Bovenkarspel = Grootebroek en Enkhuizen bij km. 47.531 de wachtpost 38.


Het (oude) stationsgebouw van Bovenkarspel = Grootebroek d.d. 3 april 1958. (Foto: R. Ankersmit)


     

De oostzijde van het emplacement in westelijke richting met het inrijsein zijde Enkhuizen (links) en het spoor richting Enkhuizen met wachtpost 38 (rechts) d.d. 11 augustus 1961. (Foto's: R. Ankersmit)


     

Wachtpost 38 (links) en de overlaadplaatsen vanaf de boten op de goederenwagens (rechts) d.d. 11 augustus 1961. (Foto's: R. Ankersmit)Het perron van de halte Floraweg bij Broekerhaven in westelijke richting d.d. 11 mei 1968. (Foto: R. Ankersmit)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel in post T klik hier.


De emplacementstekening van Bovenkarspel = Grootebroek.


Post TTekening van het HSM toestel in post T.

Mechanische spoorbezettingscontrole.

Nadat een trein op één van de sporen I of II is binnengereden en het inrijsein in de stand "stop" is teruggebracht, blijft het handel van het inrijsein voor dat spoor aan de andere zijde van het station vastliggen.
Dit handel wordt eerst vrij, nadat het handel voor het uitrijsein aan die zijde van het station is omgelegd en weer in de normale stand is teruggebracht.
Achter de handels van de inrijseinen is een haak aangebracht. Door hieraan te trekken wordt het bedienen van het uitrijsein nagebootst en de trekker voor aankomst weer vrijgemaakt wat alleen mag geschieden wanneer de trein het spoor heeft verlaten en de trekker niet door het bedienen van het bovenbedoelde uitrijsein vrij is geworden.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 304 kB)

Met ingang van 13 mei 1974 is de klassieke beveiliging te Bovenkarspel = Grootebroek vervallen en is de beveiliging van dit station een onderdeel geworden van de V-CVL beveiliging bediend vanuit Hoorn.

Voor een beschrijving van het station Hoogkarspel klik hier.
Voor een beschrijving van het station Enkhuizen klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen