Berghem


Het station Berghem ligt aan de spoorlijn 's Hertogenbosch - Nijmegen bij km. 45.788.


Het emplacement van Berghem in oostelijke richting d.d. 25 november 1961. (Foto R. Ankersmit)    

Het emplacement in oostelijke richting (links) en in westelijke richting (rechts) d.d. 9 oktober 1976. (Foto's W. Vos)Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: Voor een uitleg over de werking van het geplaatste toestel klik hier.


De emplacementstekening van Berghem.Post T    

Het interieur van post T (links) en een detail van de handels in post T (rechts) d.d. 11 december 1976. (Foto's W. Vos)Tekening van het bedieningstoestel in post T.


Opvallend was dat alle seinen met een "eigen" handel werden bediend.

Omdat het wissel 1 te ver van de post lag werd dit wissel electrisch bediend; de bediening ging als volgt: De vensters in de velden 11 en 15 dienden voor de controle of het wissel 1 in de eindstand lag; voor treinbewegingen van en naar Oss werd venster 15 wit gemaakt en als het wissel 1 in de eindstand lag werd het venster 11 wit en konden de seinen A1 , A2 , B1 of B2 worden bediend.
Als gevolg van deze handelingen werd het krukje in veld 20 vastgelegd en kon het wissel 1 niet worden bediend; na de aankomst of het vertrek van de trein werd het venster 11 weer rood gemaakt waardoor het venster 15 weer rood werd en de normale toestand weer is hersteld.

Met ingang 10 mei 1981 is de klassieke beveiliging te Berghem vervallen omdat de spoorlijn Oss - Ravenstein dubbelsporig is geworden.

Voor een beschrijving van het station Ravenstein klik hier.
Voor een beschrijving van het station Oss klik hier.

Terug naar Home Terug naar seinhuizen