Avenhorn



Het station Avenhorn is het voormalige spoorwegstation van het dorp Avenhorn in Noord-Holland. In feite staat het in het naburige dorp Scharwoude aan de spoorlijn Zaandam - Enkhuizen.
Het was geopend voor reizigersvervoer van 20 mei 1884 tot 1 november 1940.
Het stationsgebouw uit 1884 van het standaardtype Hemmen, ontworpen door M.A. van Wadenoijen, bestaat nog steeds. Het stationsgebouw en het bijbehorende toiletgebouwtje zijn rijksmonumenten.
Het station had geen perrons meer. Er was een losweg aanwezig geweest maar deze is in de jaren zestig al opgebroken.
Met ingang van 10 mei 1983 is de spoorlijn Hoorn - Zaandam dubbelsporig geworden en is de klassieke beveiliging te Avenhorn vervallen.


Het emplacement gezien in noordelijke richting vanuit het inrijbordes d.d. 4 april 1960.
Links het uithaalspoor en het voormalige stationsgebouw en in de verte het spoor langs de losweg en de haven.
(Foto: R. Ankersmit)



Het emplacement gezien in zuidelijke richting Zaandam vanuit het inrijbordes d.d. 4 april 1960.
Rechts het spoor langs de losweg en de haven
(Foto: R. Ankersmit)



Het dieselelektrisch treinstel NS DE5 185, onderweg van Enkhuizen naar Amsterdam d.d. 25 juli 1964.
(Foto: J.C. de Jongh)

Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de post was een HSM handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.


De emplacementstekening van Avenhorn.


Post T



Post T Avenhorn in zuidelijke richting d.d. 2 januari 1976.
(Foto: W. Vos)


    

Het HSM bloktoestel te Avenhorn d.d. 2 januari 1976.
(Foto's: W. Vos)




Tekening van de handelinrichting in post T.


Met ingang van 13 mei 1974 is te Hoorn een VCVL beveiliging in dienst gesteld en is de beveiliging te Avenhorn dienovereenkomstig omgebouwd.
Het blokstelsel naar Hoorn werd omgebouwd naar een automatisch blokstelsel. Er was sprake van een "open" blokstelsel. Zodra Hoorn een rijweg naar Avenhorn instelt gaat het lampje "n. Hoorn" branden ( wordt rood ); het uitrijsein C 1,2 ( richting Hoorn ) kan niet meer uit de stand stop worden gebracht.

Het bloktoestel was tot de ombouw van de beveiliging te Hoorn vrij standaard uitgevoerd. Aan beide zijdes een inrijbordessein met een voorsein voor doorrijmogelijkheid. De uitrijders bestonden uit aan elke zijde een gezamelijk uitrijsein B1,2 en C1,2 . Omdat wissel 8 niet bepaald in het zicht lag had deze spoordetectie met een bel met langzame slag. Zolang het wissel bezet was luidde de bel.
Er was ook een overweg welke door handels werd bediend. Het was dan ook een vrij smalle overweg wat tot op heden nog zo is.
Ooit lagen er meerdere sporen waarbij er voor de laatste opbraak een aantal loswegsporen waren waarbij er zelfs een spoorweghaven was. Hoe deze in de beveiling zaten is niet bekend
Zoals gebruikelijk zat er een aankondigingsbel voor de komst van treinen uit Hoorn; deze schel met langzame slag begon te luiden nadat de trein het uitrijsein te Hoorn voorbijrijdt. Ook zijn er lampjes die de standen van de seinen aangaf waarbij gebruik werd gemaakt van onveiligvallers. Het sein valt op stop na passeren van een trein nog voor het handel teruggelegd is. Wel is vreemd dat sein B ook een melder heeft aangezien richting Purmerend nog de traditionele beveiliging aanwezig is. Ook gaf een bel aan of de seinen op stop waren gevallen door de onveiligvaller. Tot het handel was teruggelegd luidde een bel. Het handel van sein C1,2 kon pas bediend worden als een sper op de trekker vrij was. Deze kwam vrij zodra het blok richting Hoorn vrij was.

Met ingang van 10 mei 1983 is de klassieke beveiliging te Avenhorn vervallen.

Voor een beschrijving van het station Hoorn klik hier.
Voor een beschrijving van het station Oosthuizen klik hier.
Voor een beschrijving van het station Purmerend Overwhere klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen