Blokpost Almelo de Riet


Station Almelo de Riet (afkorting: Amri) is een voorstadshalte aan de spoorlijn Almelo Hengelo bij km. 2.684.
De halte is genoemd naar en gelegen in de woonwijk De Riet en werd op 3 oktober 1926 geopend. Het stationsgebouw, inmiddels niet meer in deze functie in gebruik, is van het type Vierlingsbeek en dateert uit 1957. Het heeft twee perrons in bajonetligging.

In dit artikel wordt de situatie beschreven in het jaar 1968 ten tijde van de aanleg van de CVL Hengelo. Het station Almelo werd bediend vanuit de CVL post.


Het stationsgebouw van Almelo de Riet.
(bron: www.stationsweb.nl)


Gebruikte afkortingen: Blokstelsels: In de blokpost was een HSM handelinrichting geplaatst; voor een uitleg over de werking van dit toestel klik hier.De emplacementstekening van Almelo de Riet.
Tekening van het HSM toestel in de blokpost.
Het signaleringstableau t.b.v. het automatisch blokstelsel richting Almelo met de stop-door knopppen d.d. 16 maart 1969.
(Foto: R. Ankersmit)Op het baanvak Almelo - Almelo de Riet was automatisch blokstelsel met lichtseinen van het stelsel 1954 in gebruik en op het baanvak Almelo de Riet - (blokpost 9) - Borne was blokstelsel III in gebruik.

De overgang tussen de beide blokstelsels lag bij de blokpost.
De beide handbediende overwegen waren in de beveiliging opgenomen d.m.v. spermagneten op de trekkers in de velden 2 en 3. Deze spermagneten werden vrijgemaakt door het drukken van de knoppen "Naar Bn" of "Naar Aml".
Omdat het perron richting Almelo in de aankondingssectie van de AHOB lag waren stop-door knoppen aanwezig. Deze knoppen moesten worden bediend voordat sein 712 kon worden bediend. Voor een stoppende trein werd de aankondigingssectie uitgeschakeld en sloot de AHOB na een bepaalde vertraging terwijl voor een doorijdende trein de volle aankondigingssectie werd benut.
Voor treinen richting Almelo wordt venster 3 vrijgemaakt door het drukken van de knop "Zelfontbl. n. Aml". Dit heeft uiteraard alleen gevolg als het blok richting Almelo vrij is.

Alle bedieningshandelingen worden hier beschreven. (bestandsgrootte 101 kB).
De blokpost is vervallen op 30 maart 1969 (indienststelling NX beveiliging Hengelo).

Voor een beschrijving van het station Borne klik hier.
Voor een beschrijving van het station Almelo klik hier.


Terug naar Home Terug naar seinhuizen