De Siemens & Halske handelinrichting


De handelinrichting in post I te Heerlen d.d. 5 augustus 1985.
Foto: W. Vos)


De opbouw van de Siemens & Halske handelinrichting.

Deze handelinrichting bestaat uit de volgende onderdelen:

Het handelgedeelte


Hier ziet u het handelgedeelte met de handels voor wissels, grendels en seinen. Erboven bevindt zich de linialenkast.



In dit gedeelte bevinden zich de handels. De stellage bestaat uit twee gietijzeren zwarte poten waarop een tweetal U-balken (groen) zitten. Op de bovenste zit de linialenkast.
De gaten in de balken aan de voorzijde zijn bedoeld om de handels aan de balk te bevestigen of een krukkastje te monteren (dit kastje bedient door het krukje elektrisch een sein of wissel).
Van deze stellages kwamen twee types voor: de een voor een enkele linialenkast en de andere voor een dubbele.
Verder zijn er poten gemaakt met daarop o.a. de letters SS van Staatsspoorwegen, SH van Siemens en Halske en NS van Nederlandsche Spoorwegen.


Meer
De linealenkast

     

Hier ziet u de linealenkast van Post 2 te Simpelveld tijdens werkzaamheden. Enkele linialen zijn uitgenomen. Rechts een close-up van de koppeling met de lialen en handels onderling via assen.



De linealenkast is het belangrijkste deel van het toestel. Door deze (zwarte) kast kunnen tegenstrijdige bewegingen/handelingen worden uitgesloten; door diverse linealen, nokken en assen worden de rijwegen mechanisch vastgezet en veiliggesteld. Dit deel wordt ook wel de voorloper van de nu electrische computer genoemt.
De linealenkast is de koppeling tussen handels onderling en de vensters in de blokkast.
linealenkasten konden in de lengte en breedte doorgekoppeld worden. Verder waren linealenkasten er in diverse lengte maten.

Meer


De blokkast


Hier ziet u het bovenste deel van het bloktoestel: De Blokkast.



In de blokkast zitten de vensters. Zij zijn de elektrische koppeling tussen blokkasten en/of posten onderling. Verder bevindt zich hier de inductor die de elektrische energie opwekt om de wekkers en de vensters te kunnen bedienen. (Op de vensters komen we een andere keer op terug.) Boven de blokkast zitten de wekkers en de wekknoppen voor de communicatie tussen posten. Verder kunnen er knoppen zitten voor het vrijmaken van diverse spermagneten in de linialenkast (elektrisch) en signaallampen van seinen, overwegen en spermagneten. Verder kunnen er ook spoorbezettingsmelders zijn aangebracht en bellen met langzame slag voor het melden van de trein of het dichtliggen (gesloten zijn) van overwegen.
Blokkasten waren er in diverse lengte maten.


Meer


En verder
Verder zit er aan en boven de blokkast een systeem om de blokkast op te tillen zodat aan het onderliggende deel van de linealenkast ook kan worden gewerkt bij onderhoud.

Verder is alles voorzien van sloten en/of zegelloodjes om onrechtmatige toegang tot de binnenkant te voorkomen.



Terug naar Home Terug naar Uitleg