De blokkast


De blokkast van post II te Simpelveld.
(Foto: J. Notenboom)Algemeen

De blokkast is het elektromechanische deel van het bloktoestel. De blokkast bestaat uit een zinkgroene (later grijze) kast met daarin bloksloten (vensters). Erbovenop zit een plaat met daarop wekkers, wekknoppen, melders, sleutelrelaiskastjes en signaallampen.
Op de voorplaat zitten de opschriftplaatjes voor de vensters (boven) en de krukjes van de linialenkast (onder).

De voorplaat


Hier zijn een aantal opschriftplaatjes te zien van enkele krukjes.
(Foto J. Notenboom)Op de opschriftplaatjes staat waarvoor het venster of krukje dient pas wanneer men het krukje kan bedienen.
(Bij krukjes en vensters moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om het krukje om te leggen of het venster te kunnen geven).
Het opschriftplaatje kan dan ook vaak gezien worden als spiekblaadje. Op een opschriftplaatje kan best veel beknopte informatie staan. Meestal staan er de volgende dingen op vaak in combinatie maar niet overal:

De vensters hier op de foto worden hier door een andere post gegeven.
(Foto: J. Notenboom)Wanneer u goed kijkt ziet u links bij het raampje van het venster een pen zitten (groen met een rode, witte, groene of zwarte stip) die door middel van een gekleurde bovenkant de normale stand van het venster weergeeft. (Wit, groen en rood. Zwart betekent geen venster).
Verder is er door de messing rand en de pen een zegeldraad gestoken met een loodje erop. Dit is ter voorkoming van het onterecht en onbevoegd vrijmaken van een venster. Is er katoenen draad gebruikt, dan mag bij storing na toestemming van de treindienstleider het zegel worden verbroken. Is de draad van koper, dan is dit niet toegestaan en moet er een monteur komen.
Alleen seinwezen monteurs beschikken over de draad en de loodjes met de zegeltang.
Verder is de gehele blokkast verzegeld of d.m.v. een slot gesloten

Op de kast

Op de kast zitten de hefbomen voor de vensters om deze te kunnen bedienen.
Verder kunnen er bovenvensters zitten (wissel en gelijkstroom)

    

Wisselstroombovenvenster voor de bloksimulaties als Post T Wijlre is uitgeschakeld. Helemaal rechts op de foto een melder "Trein van Wijlre" (links).
Een gelijkstroombovenvenster in de vorm van een blokknopsper in post II Simpelveld.
Deze is gekoppeld aan een ge´soleerd spoor en reageert op detectie van een trein bij binnenkomst (rechts).
(Foto's: J. Notenboom)    

Links: Wekker met wekknop. Er naast zit nog een knop spermagneet overweg. Post I Simpelveld. Rechts: Seinmelder d.m.v een VES relais met standaanduiding. Via de wekknop kan men kijken wat de stand van het voorsein is.
(Foto's: J. Notenboom)
De bovenplaat

Op de bovenplaat die gemaakt is van een houten plaat of planken zitten de volgende signalerings apparaten.


Terug naar Home Terug naar Uitleg