Spoorwegmuseum Riekje van Waterhuizen


Waterhuizen (gem. Hoogezand-Sappemeer) werd vooral bekend door de rijke historie van de scheepsbouw en ligt aan het Winschoterdiep, maar eveneens aan de spoorlijn Groningen-Nieuweschans/Veendam. Langs deze spoorlijn, bij Waterhuizen-aansluiting (Wha), staat een authentieke blokwachterswoning uit 1921. De blokpost (Wha) en de mechanische beveiliging op het traject Groningen-Kropswolde v.v. zijn tot 1984 in bedrijf geweest en op het traject Kropswolde-Nieuweschans v.v. tot 8 april 1989. De woning kwam veel eerder leeg en vanaf 1971 woont Riekje Buivenga er met haar man. Hun zoon is hier geboren.


De kop van de mat '54 bij Riekje in haar tuin


Hoe begon het?
Riekje groeide op in de nabijheid van het rangeerterrein te Onnen en raakte op heel jonge leeftijd geïnteresseerd in ‘het spoor’. Haar grote droom, machinist worden, kwam nooit uit. In die tijd was ‘een vrouw op de bok’ niet gebruikelijk bij NS, maar het spoor was, bleef en is haar grote passie. Zij heeft een enorme kennis van de klassieke mechanische beveiliging in al zijn facetten, maar ook van technische zaken. Een deel van de woning en het terrein er om heen is, met hulp van haar man en zoon, omgetoverd tot een waar (klassiek) spoorparadijs, inclusief spoorbermbeplanting.

Het museum
Langs een spoorboom en waarschuwingslichten met z.g. achterlicht komt u op het terrein en ziet dan meteen de koppen van twee reizigerstreinen, de DE-2 ombouw en de mat.’54. Direct daarna ziet u links een trein op een origineel stuk spoor compleet met stootjuk (1899).
Deze trein bestaat uit: rangeerlok, bietenwagen en conducteurswagen. Ofwel sik, bietenwagen en dienstgeleidewagen of Dg. Ook ziet u een bollenwagen die is geschilderd als aarde en maan en verder ziet u alle seinen (o.m. armseinen en rangeerseinen), stellerbakken, telefoons, spoorbomen, bedieningstoestellen (zowel draai- als hendel), een overwegslagwerk en nog veel meer tot zelfs een compleet ingericht noodstation. In het achterste deel van het huis bevindt zich het bloktoestel van Waterhuizen-aansluiting (Wha) met originele blokverlichting en ook een grote collectie petten, kleding, borden, enz. En er wordt uitgebreid en volledig uitleg gegeven, eventueel met demonstratie.


Eén van de vele bloktoestellen in bezit van Riekje Buivenga.


Wegens ernstige gezondheidsproblemen hebben wij ons museum met ingang van 1 januari 2014 moeten sluiten.

Ruim een maand later is Riekje Buivenga-Arends, de oprichtster van dit museum en grote drijfveer achter deze unieke particuliere verzameling, na een korte en heftige periode van een ongekend snel afnemende gezondheid op 6 februari 2014 op 64-jarige leeftijd overleden.

Volgens haar uitdrukkelijke wens hebben het afscheid en haar crematie in besloten kring plaatsgevonden




Tekst: © Spoorwegmuseum Wha. L. Buivenga / G. van Dalen. 2014

terug naar de homepage Links